GOU QI ZI - kustovnice čínská organic 200g
Ningxia gouqizi wang - doplněk stravy, císař mezi kustovnicí z provincie Ningxia, nyní dokonce v "organic" kvalitě
Námi nabízené kustovnice čínská pochází z provincie Ningxia, přímo z pouštní oblasti Zhongning, proslulé nejkvalitnější kustovnicí na světě. Kustovnice z Zhongning má kvůli specifickému podloží, které za stovky milionů let vytvořila místní říčka, a jejíž meandry svádějí neustálý boj s rozpínavou pouští, specifické léčebné vlastnosti, které vyzdvihuje i věhlasný mistr Li Shizhen. Bohužel plocha vhodná pro pěstování je zde omezená a zájem obrovský. Proto dochází k velmi prekérní situaci, kdy pěstitelé z provincií Qinghai a Gansu vozí své plody na trh do městečka Zhongning, kde se na velkoobchodních tržištích prodávají pod značkou Zhonning gouqizi. Trh je tak zaplaven byť poměrně vzhlednými a chutnými, ale z hlediska léčebných vlastností mnohem méně účinnými podvrhy. V obtížně přístupné lokalitě Zhongning máme velmi dobré přátele mezi místními pěstiteli a tak vám můžeme nabídnout v Evropě naprosto ojedinělou pravou kustovnici z Zhongning. Sběr i většina zpracovatelského procesu probíhá ručně a každému plodu se věnuje náležitá péče. Plody jsou pečlivě sušeny na slunci, ne v sušičkách. Poté jsou podle našich požadavků baleny do kvalitních nepropustných obalů, aby se neznehodnotily vzdušnou vlhkostí. U nás tak kupujete dobře vysušené plody a ne velmi předraženou vodu. Díky přátelům z řad pěstitelů jsme se naučili důkladně střeženému umění, jak lze pravost místní kustovnice ověřit. Pro zajímavost jsme následně zkontrolovali přes 30 nejvěrohodnějších prodejců kustovnice v Guangzhou. Pravou jsme nenašli ani u jednoho. A to byla ta nejlepší kustovnice určená na vývoz. Situace na místním čínském trhu je ještě mnohem horší.
Upozornění:
Není určeno jako náhrada pestré stravy.
Nepřekračujte doporučené dávkování.
Ukládejte na suchém stinném místě mimo dosah dětí.
Během vaření by plody neměly přijít do kontaktu s kovem, proto je zapotřebí vařit je ve skleněných, keramických či porcelánových nádobách. Rovněž je třeba používat veškerá sítka a další kuchyňské náčiní ze dřeva, skla či plastu.
Minimální trvanlivost vyznačena na obalu.
Doporučené dávkování: 3 až 10g denně.
Obsah: 200g.
Země původu: Čína.
Recepty z kustovnice
Sušená kustovnice
Sušenou kustovnici je možno jíst samotnou, stejně jako v kombinaci s ořechy a jiným sušeným ovocem.
Kustovnicový nápoj
Jedna z možností, jak vlastností kustovnice využít v každodenním životě je kustovnicový nápoj, jaký je podáván v mnoha čínských čajovnách nebo popíjen v klidu domova. Příprava nápoje je velmi jednoduchá. Do třetiny sklenice nalijeme vroucí vodu, vhodíme kolem dvaceti plodů kvalitní kustovnice a dolijeme horkou vodou. Velkou oblibu má forma, kdy před doplněním vody kromě kustovnice přidáme též několik květů chryzantémy a pár kousků třtinového cukru. Necháme asi 5 minut louhovat, než začneme nápoj popíjet, a přitom můžeme pozorovat měnící se kompozici vznášejících se chryzantémových květů a oranžových plodů kustovnice. Vyluhované plody lze pro lepší využití jejich blahodárných účinků po dopití nápoje sníst. Vzhledem k osvěžujícím vlastnostem býval tento nápoj tradičně popíjen převážně v horkých letních měsících. Pokud ale například pracujeme ve vytopeném, suchém či klimatizovaném prostředí nebo vlivem vytápění máme doma poměrně suchý vzduch, stává se, že oči jsou brzy unavené, suché a zarudlé, v takové situaci se nabízí využití tohoto nápoje bez ohledu na roční období. Ocení jej především studenti, lidé, kteří tráví hodně času před obrazovkou počítače, či jinak zatěžující svůj zrak. V Číně je například tento nápoj popíjen při přátelských rozpravách, které se protáhly do pozdního večera, kdy by pití zeleného čaje mohlo vyvolat obtíže při usínání.
Pokud byste měli jakékoli pochyby o vhodnosti kustovnicového nápoje pro váš konkrétní zdravotní stav, poradí Vám naši zkušení terapeuti v Centru tradiční čínské medicíny Most ke zdraví.
Likér nesmrtelnosti
80 g plodů se vloží do 1 litru 40% lihu a nechá se 2 měsíce vyluhovat. Po této době lze přidat trochu medu a užívat 3 lžíce i s plody 2x denně nalačno.
Vývar s rybími medailonky
Přísady:
- 100 g rybích medailonků
- 10 g kustovnice
- 1 lžíce čínského vína
- 1 lžička andělikového prášku
- 4 ks houby shitake
- 600 ml kuřecího vývaru
Účinky:
- doplňuje krev
- napomáhá oběhu krve
- posiluje játra
- projasňuje zrak
Všechny přísady kromě rybích medailonků vaříme přibližně 5 minut. Rozehřejeme pařák a nalijeme do něj horký vývar se všemi přísadami. Jakmile začne vývar vřít, přidáme rybí medailonky.
Kustovnice s vepřovým mase
Přísady:
- 100 g kustovnice
- 500 g libového mletého vepřového masa
- 100 g bambusových výhonků
- 30 g sádla
- sůl a čínské víno na vaření
- sezamový olej, škrob a sojová omáčka
Účinky:
- vyživuje yin
- posiluje a tonizuje ledviny
- celkově posiluje zdraví
Omyté a odblaněné vepřové maso nakrájíme na tenké proužky asi 3 cm dlouhé. Do stejné délky jako maso nakrájíme i bambusové výhonky. Na pánvi rozehřejeme sádlo a vložíme do něj maso s bambusovými výhonky. Vše za stálého míchání rychle osmahneme. Zalijeme vínem, přidáme sojovou omáčku, sůl a opět mícháme. Poté vsypeme předem promytou kustovnici a opět několikrát promícháme. Dříve než odstraníme pánev z ohně, přidáme ještě několik kapek sezamového oleje.
Kaše s kustovnicí
Přísady:
- 300 g obilné kaše
- 4 lžíce kustovnice
- 2 lžíce rozinek
- 6 vlašských ořechů
Účinky:
- lehce stravitelný a zdraví prospívající pokrm
Rozinky spaříme vařící vodou a propláchneme i kustovnici. Vyloupané vlašské ořechy nasekáme na drobné kousky, vše dáme do mísy a přisypeme obilnou kaši. Zalijeme takovým množstvím vařící vody, aby byly všechny součásti pod vodou, a pečlivě promícháme, aby se všechny složky dostatečně navlhčily. Přiklopíme a necháme stát 5 minut. Můžeme přisladit medem, třtinovou melasou, případně obohatit dalším sušeným či kompotovaným ovocem.
Kuře s kustovnici
Přísady:
- jedno malé kuře
- 4 lžíce kustovnice
- sůl, voda
Účinky:
- celkově tonizující pokrm
Kuře omyjeme a vložíme do pekáče. Posolíme a posypeme kustovnicí, podlijeme horkou vodou. Pečeme dozlatova, přičemž ke konci pečení můžeme podlévat a polévat kuře vývarem.
Další recepty
Pro svou jemnou chuť a účinky je kustovnice častou součástí kulinářských receptů čínské kuchyně, přidává se také do zeleninových vývarů a polévek. Je například součástí polévky na posílení ledvin, která dále obsahuje bílou ředkev, jidášovo ucho (Heimuer) a vepřové ledviny. Na 1 litr této polévky se používá hrst kustovnice. Často se také používá rýžová kaše s kustovnicí, tato kaše posiluje játra.